Наша адреса:  Україна. 14000, м. Чернігів, пр. Миру 13,кімн.300; Тел.:+38(0462)699-481;  E-mail: olexkov@ukr.net; Fax:+38(0462)699-070.



П’ятниця, 19.04.2024, 08:06
Вітаю Вас Гість | RSS
Краєзнавчі новини | Блог ( Щоденник ) | Реєстрація | Вхід

Меню сайту:

Корисні лінки

Вхід на сайт


Наші світлини
Борисоглібський собор
Вал
Воскресенська церква
Єлецько-Успенський монастир
Іллінська церква
Кам’яниця Лизогубів
Катерининська церква
Курган "Чорна могила"
П’ятницька церква
Печери Чернігова
Садиба Глібова
Спасо-Преображенський собор
Чернігівський колегіум
Троїцько-Іллінський монастир

Свята, події...
Святковий календар. Спілкуємося українською мовою

Календар
«  Липень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Наш банер
Наш банер


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
 
Головна » 2017 » Липень » 25 » Кремезна постать у мистецтві та "український Джеймс Бонд"
08:56
Кремезна постать у мистецтві та "український Джеймс Бонд"

Це про видатного художника-розвідника Миколу Глущенка. Пам’ятник знаному митцю відкрили у Седневі – саме тут знаходиться Будинок творчості Національної спілки художників. Творчий доробок Миколи Глущенка налічує понад десять тисяч картин, і десь півсотні з них присвячені Седневу.
У шістдесятих роках минулого століття у Седневі Чернігівського району було відкрито Будинок творчості і відпочинку Спілки художників. Відтоді митці зі всієї України з’їжджаються сюди на пленери, тут увіковічнюють пам’ять видатних діячів культури. Цього року у Седневі відкрили пам’ятник народному художнику Миколі Глущенку. Автор – молодий скульптор Дмитро Кропива. Микола Глущенко, кажуть мистецтвознавці, відомий в колах художників як яскравий колорист, його палітра була дуже оригінальною.
Едуард Димшиц, заслужений діяч мистецтв України: "Він майстер пейзажу, він дуже любив седневські пейзажі. І коли я роздивлявся його твори, його не стало 77 року, я знаходив роботи, датовані 77 роком в Седневі написані. Тобто він до останнього року працював тут, він дуже любив Седнів".
"Седнів – це місто художників, так уже сталося і так завжди буде», — каже голова Національної спілки художників Володимир Чепелик. І це місце для будинку творчості свого часу обрали Тетяна Яблонська з Микола Глущенком. Митець створив понад десять тисяч картин, десь півсотні з них присвячені Седневу. Ми вдячні Глущенку, що він це місце живописне визначив, по-перше, а по-друге, він був тут керівником творчих груп, і всі бажали бути у творчій групі разом з ним. Тому у нас і виникла ідея поставити пам’ятник Глущенку в Седневі ".
Микола Глущенко відомий не лише як художник. Його називають українським "Джеймсом Бондом" — був розвідником, мав агентурний псевдонім "Ярема". Едуард Димшиц: "На півроку раніше ніж Ріхард Зорге повідомив Сталіну про те, що готується напад на Радянський Союз. Це було 10 червня 1940-го року, коли його доповідна вже лежала на столі у Сталіна, але це не призвело ні до яких висновків".
Під час урочистостей з відкриття пам’ятника Миколі Глущенку згадували й інших відомих митців. А ще відзначили, можливо, майбутніх видатних художників. Школярі з Чернігівського району, які досягли найбільших успіхів у малюванні, отримали почесні грамоти від Національної спілки художників.

 






Деякі роботи митця створені у Седневі:

 



 

Оксана Ільчук

Переглядів: 534 | Додав: Ковшун | Теги: Глущенко, Краєзнавець, Седнів, Чернігів | Рейтинг: 2.5/2
Всього коментарів: 0
avatar

Сайт зареєстровано:

Каталог сайтів Каталог українських сайтів ukraina.net.ua - каталог сайтів України Київ Львівський каталог сайтів Кнопка Webviki Білий каталог сайтів МЕТА - Україна. Рейтинг сайтів Український портАл Каталог сайтів Білорусі Индекс цитирования

                                ЧООНСКУ, Copyright MyCorp © 2024, Ясновська Л.В.